Prof. Dr. Lucian Miron: Este necesară dezvoltarea unui Plan Național de Acțiune care să includă programe de screening pentru cancerele de col uterin, mamar și colo-rectal

Distribuie

În România s-au făcut progrese importante privind accesul la tratamentele  inovatoare și servicii medicale, dar cu toate acestea țara noastră se situează, în continuare, pe ultimele poziții în clasamentul european în privința ratelor de supraviețuire la 5 ani pentru principalele tipuri de cancer. „Explicația rezidă în numeroasele deficiențe în privința accesului la servicii de prevenție, screening, diagnostic precoce și tratament”, afirmă Prof. Dr. Lucian Miron, Șeful Clinicii de Oncologie Medicală a Institutului Regional de Oncologie din Iași, într-un interviu acordat portalului DespreCancer.ro.

Potrivit acestuia, este absolut necesară dezvoltarea programelor de prevenție primară și secundară, dezvoltarea unui Plan Național de Acțiune care să includă programe de screening pentru cancerele de col uterin, mamar și colo-rectal. Asigurarea unor standarde înalte de îngrijire și asigurarea unui acces facil la tratamentele și medicamentele novatoare conduce la creșterea calității vieții pacienților cu cancer, a supraviețuitorilor și aparținătorilor. De asemenea, este vitală recunoaşterea importanţei prevenţiei pentru sănătatea publică (primară, secundară și terțiară), precum și îmbunătățirea accesului la informații, întărirea comportamentelor sănătoase privind factorii de risc și determinanți – fumat, alcool, sedentarism, obezitate, dietă sănătoasă și activitate fizică, poluare, expunerea la substanțe nocive și radiații, cancere cauzate de infecții”, arată Prof. Dr. Lucian Miron.

Vicepreședintele Societății Naționale Române de Oncologie Medicală spune că domeniile care ar trebui îmbunătățite sunt acccesul la tratamentele inovatoare și la tratamentele existente, un sprijin psihologic mai bun în cadrul și în afara serviciilor de asistență medicală pentru pacienții cu cancer, iar nu în ultimul rând – îmbunătățirea serviciilor de îngrijiri paliative și îmbunătățirea tratamentului durerii.

DE CE SE VORBEȘTE TOT MAI DES DE PRECOCITATEA CANCERELOR

Prof. Dr. Lucian Miron atrage atenția că unul dintre cele mai importante aspecte ale diagnosticului în cancer este precocitatea acestuia, adică educarea pacienților care, prezentând semne minore de boală, să se adreseze medicului, ceea ce ar conduce la scăderea numărului de cazuri  în stadii avansate. Participarea la acţiunile de screening – aplicarea unor teste de depistare a cancerului adresate populaţiei asimtomatice – conduc la scaderea morbidităţii şi mortalităţii prin cancer. Programe de screening includ actual cancerul de sân, colorectal și col uterin. În ceea ce privește diagnosticarea precoce a afecțiunilor oncologice și hemato-oncologice, se consideră că autoritățile din domeniul sănătății ar trebui să dezvolte standarde de diagnosticare rapidă (fast-track diagnosis) pentru depistarea principalelor tipuri de cancer cu impact major asupra sănătăți precum cancerele pulmonar, de sân, colorectal, de col uterin”, arată reputatul medic ieșean.

ÎN ROMÂNIA SUNT APLICATE PREPONDERENT ACELEAȘI PROTOCOALE DE TRATAMENT PRECUM CELE EUROPENE

În ceea ce privește standardele de tratare a cancerului, Prof. Dr. Lucian Miron, coordonator de activitate didactică, Disciplina de Oncologie Medicala și Radioterapie, la UMF „Grigore T. Popa” Iași, afirmă că la ora actuală în România oncologii aplică în mare parte aceleași protocoale de tratament precum cele europene. Există ghiduri și protocoale de tratament atât europene (Ghidurile ESMO, la care Romania a aderat) cât și protocoalele americane (NCCN).

„Dezvoltarea de mecanisme / protocoale de diagnostic și îngrijire integrată – stabilirea circuitului pacientului pentru principalele tipuri de cancer, pornind de la standarde specifice de diagnostic rapid, algoritmi de testare specifici și actuali sunt metode de creștere a standardelor terapeutice. Ca metode inovative aplicate și în Romania sunt terapiile moleculare țintite, imunoterapia cu check point inhibitori şi, foarte recent terapiile CAR-T cell, decontate acum de către CNAS, arată Prof. Dr. Lucian Miron.

CEI 7 PAŞI ÎN PREVENŢIA PRIMARĂ A CANCERULUI

Specialistul IRO Iași a detaliat și în ce constă comportamentul preventiv al unui supraviețuitor de cancer, ca și ce al unei persoane normale.

Potrivit Prof. Dr. Lucian Miron, comandamentele cunoscute sub denumirea de cei 7 paşi în prevenţia primară a cancerului sunt:

  1. Renunțatul la la fumat;
  2. Adoptarea unei diete sănătoase:
  •  A mânca multe fructe și legume. Consumul unei dieta bazate pe fructe, legume și alte alimente din surse vegetale – cum ar fi cerealele integrale și fasolea.
  • Evitarea obezităţii, a mânca mai ușor și mai slab, alegând mai puține alimente bogate în calorii, inclusiv zaharuri rafinate și grăsimi din surse animale.
  • Dacă se bea alcool, acest lucru trebuie făcut cu moderaţie.
  • Ingerarea unor cantități mari de carne procesată poate crește  riscul anumitor tipuri de cancer (ca de exemplu cancerul  colo-+rectal).
  1. Menținerea unei greutăţi normale și activitate fizică săptămânală;
  2. Protejarea de soare – practicarea protecției solare prin folosirea unor creme – ecran solare cu spectru larg, cu un SPF de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate. Protecția solară trebuie aplicată cu generozitate;
  3. Vaccinarea anti Hepatita B şi anti HPV;
  4. În comportament sexual, evitarea partenerilor sexuali multipli;
  5. Participarea regulată la acțiunile de screening.

Activități similare