Radu Hanga: Nu cred că o să ne întoarcem foarte curând la predictibilitate

Distribuie

Perioada pe care o traversăm este una de incertitudine și este posibil să nu ne întoarcem prea curând la predictibilitatea și la modul în care lucrurile se mișcau până de curând, susține președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga.
‘Trecem printr-o perioadă de incertitudine. Opinia mea personală este că perioada asta de incertitudine va fi lungă. Adică nu cred că o să ne întoarcem foarte curând la predictibilitatea și la modul în care lucrurile se mișcau până de curând. Ne uităm și noi cu foarte mare interes la ceea ce se întâmplă în piață….Sperăm că incertitudinea nu îi va face pe investitori să se retragă. Pentru mine întrebarea e să te retragi unde? Realitatea e că aceasta este lumea în care trăim și în care o să trăim și va trebui să o înfruntăm, să ne adaptăm la ea. Adică, într-un fel, banii va trebui să-i investim.
Fie că-i investim în piața de capital, fie că-i investim în titluri de stat sau în depozite bancare, va trebui să facem ceva cu ei, luând în calcul faptul că incertitudinea aceasta este un dat. Lucrul bun pe care îl vedem întâmplându-se pe piața locală este creșterea numărului de investitori’, a declarat Radu Hanga, la conferința ‘Anul Financiar 2025’.
El a menționat că în urmă cu 10 ani, în momentele în care investorii străini erau în vacanță, la noi lichiditatea scădea semnificativ arătând dependența pieței locale de capitalul străin.
‘Acum vedem o creștere semnificativă numărului de investitori, de la 50.000 la peste 220.000. Asta ne dă reziliență, adică asta ne face să avem o piață care funcționează independent de prezența sau nu a capitalului străin. Aici, încă o dată, nu e cu alb sau negru. Știm că lucrurile sunt ciclice și sunt perioade în care apetitul capitalului străin de a veni într-o țară, independent că aceasta este România sau oricare alta, este mai mare sau mai mic. Deci e foarte important să avem baza aceasta locală de capital, care, pe de o parte, să asigure funcționarea piețelor în momentele în care capitalul străin este mai defensiv, din diverse motive, și, în al doilea rând, e important pentru că, cumva, subliniază poziționarea noastră ca și bursă. Adică, încercăm să facem o pivotare dinspre poziționarea bursei ca și sursă de finanțare. Bursa nu este doar o sursă de finanțare. Dacă definesc bursa doar ca și sursă de finanțare, sigur că da, bursa de la Londra este mult mai semnificativă, de exemplu, pentru că nivelul de capital disponibil acolo este mult mai mare. Dacă poziționez bursa locală ca fiind un partener pentru companiile locale, care le ajută nu doar dându-le acces la capital, ci dându-le și vizibilitate, dându-le posibilitatea de a se promova pe o piață care e relevantă pentru ele, în momentul acesta începem să ne diferențiem’, a spus Radu Hanga. AGERPRES

Activități similare