Reuniunea Națională a Coordonatorilor de Transplant și KDP a reunit specialiștii în domeniu din întreaga țară

Distribuie

La finalul săptămânii trecute, Agenția Națională de Transplant, sprijinită de Ministerul Sănătăţii și cu participarea Ministrului Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, a organizat cea de-a doua ediție din acest an a Reuniunii Naționale a coordonatorilor de transplant şi persoanelor responsabile cu identificarea potenţialilor donatori (KDP), cu tema „Transplantul printr-o perspectivă europeană”. Conferința în format hibrid a beneficiat de participarea și contribuția tuturor colegilor din familia sistemului de transplant din toată ţara, de la factori de decizie, la execuție, ANT recunoscând importantul rol în această activitate deosebit de sensibilă.

Cu prilejul evenimentului organizat la București, ANT a încheiat un nou protocol de colaborare internațională, cu l’Agence de la biomédecine (ABM) din Franța, în prezența Ambasadorului Franţei în România, Excelenţa Sa dl. Nicolas Warnery. Protocolul va sprijini adoptarea de către partea română a celor mai bune practici și standarde internaționale în identificarea de donatori, alocarea grefelor și îngrijirea pacienților care au beneficiat de transplant. ANT îşi continuă colaborarea cu instituțiile similare din străinătate, respectiv cu Agenţiile de Transplant din Republica Moldova şi Republica Bulgaria, această cooperare ducând la un număr de importuri de organe, precum și apartenența la platforma europeană FOEDUS de schimb de organe.

Agenţia Naţională de Transplant este implicată în proiectul M.S. SIPOCA 696, iar Laura Petcu, Director General DGIMP din cadrul Ministerului Sănătăţii, a fost invitată pentru a discuta despre proiectele Europene în sănătate. Proiectul SIPOCA 696 al cărui scop este eficientizarea activităţii de transplant, prin crearea de ghiduri, calcularea precisă a costurilor din activitatea de transplant şi modernizarea Registrului Naţional de Transplant, Componenta C7 din cadrul PNRR, precum și în cadrul POS 7 — MIPE.

În cadrul reuniunii, Ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, a declarat: “Registrul naţional de transplant (…), care permite, în primul rând, cunoaşterea situaţiei celor care au nevoie de transplant, pe de o parte şi situaţia ofertei pentru aceşti oameni (…) este aproape finalizat şi lucrul ăsta este extrem de important, pentru că (…) oferă, în primul rând, transparenţă şi predictibilitate pentru oameni.”

În cadrul sesiunii ştiinţifice, au fost mai multe prezentări tehnice specific donatorului în moarte cerebrală susținute printre alţii de către Prof. Dr. Ioana Grinţescu, Conf. Dr. Liliana Mirea, Dr. Liviu Tiganiuc, Dr. Costin Minoiu. De asemenea, au avut loc mai multe prezentări ale coordonatorilor regionali şi intraspitaliceşti: Asist. Univ. Dr. Andrei Leşan – coordonator naţional, Conf. Dr. Carmen Pantiş – coordonator regional Timiş, Dr. Raluca Neagu-Movilă – coordonator regional Iași, Dr. Oana Pitea – coordonator regional Mureş, Dr. Victor Zota – coordonator regional Bucureşti, Asis. Med. Petru Cotrău – coordonator intraspitalicesc SCJU Bihor, Dr. Anca Rotaru – coordonator intraspitalicesc SCU Prof. Dr. N. Oblu, Iaşi.

ANT îşi propune în continuare dezvoltarea activității de transplant care este reprezentată prin consolidarea și dezvoltarea capacității rețelei naționale de transplant, prin creşterea numărului donatorilor și prin îmbunătățirea și asigurărarea transparenței activității. Este important de amintit că donarea de organe înseamnă viață, că fără donatori, fără acordul familiilor pacienților aflați în moarte cerebrală, de a dona organele și țesuturile rudelor lor, nu pot fi realizate intervențiile salvatoare de transplant pentru alți pacienți aflați în suferință pe listele de așteptare.

De la începutul anului 2023 şi până în prezent, în România au fost 80 de donatori reali în moarte cerebrală, anul trecut fiind 85 la 31 Decembrie 2022. De la începutul anului 2023 şi până în prezent, în România au fost efectuate un număr de 300 de transplanturi din care 15 pediatrice.

Mulțumim echipelor de coordonatori de transplant şi KDP pentru implicarea, munca şi efortul deosebit depuse și vă asigurăm că în continuare vom veghea pentru ca resorturile acestui mecanism complicat să funcționeze corespunzător!

Dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al ANT, a ţinut să mulţumească tuturor acestor oameni deosebiţi pentru munca şi efortul depus, care au contribuit la salvarea acestor bolnavi pentru care transplantul reprezenta ultima şansă la viaţă.

Operatorul evenimentului este Oameni și Companii. Fondată in anul 2000, Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 30 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici. 

Activități similare