Sclerodermie – Ora Pacientului: Vaccinarea este prioritară

Distribuie

Prof. Dr. Simona Rednic a fost gazda dezbaterii Ora Pacientului în Sclerodermie, ediția a patra, ce a avut loc pe 18 octombrie. Având alături membrii comitetului şi reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, s-au dezbătătut subiecte de actualitate şi de interes privind sclerodermia. Tema ediției a fost Sclerodermia în contextul pandemiei COVID 19.

Prof. Dr. Simona Rednic a arătat că rata mică de vaccinare din țara noastră are foarte multe consecințe, situația devenind dramatică și datorându-se unui cumul de factori. Prin urmare, cel mai imporant subiect abordat a fost cel legat de vaccinare și mai ales de vaccinarea la pacienții cu sclerodermie.

“Pacienții cu boli reumatismale sistemice, inclusiv sclerodermia nu fac forme mai grave de COVID 19, cu excepția situațiilor în care au factori de risc cunoscuți pentru COVID, de  care ați auzit că se vorbește de mai bine de un an și jumătate: vârstele avansate, sexul masculin și comorbiditățile, mai ales cele cardiace și pulmonare. Există câțiva factori de risc particulari legați de bolile noastre, unde avem doze mari de corticosteroizi, deci pacienții cu doze mari  de steroizi riscă să facă forme ceva mai severe, deloc biologice. În ceea ce privește sclerodermia sunt destul de multe date legate de prezența afectării interstițiale pulmonare”, a menționat Prof. Dr. Simona Rednic.

La întrebarea dacă există vreun risc de reactivare a bolii după vaccinul anti-covid, aceasta spune că teoretic există un risc de reactivare, pentru că există posibilitatea ca după vaccin să se activeze unele boli. Pe de altă parte, deși există o bază de date europenă în care toți pacienții cu boli reumatologice care au fost vaccinați au fost urmăriți, datele pe care le avem din această bază de date comună, care deja are mai mult de nouă luni, arată că nu există nici un fel de reactivare.

“Pacienții cu sclerodermie sistemică au un risc crescut de din cauza COVID19 și prognostic slab comparativ cu populația generală, așa că vaccinarea pacienților cu sclerodermie este prioritară față de pacienții fără sclerodermie. Nu există contraindicații în afară de racțiile alergice la componentele vaccinului, se recomandă vaccinarea, cu excepția formelor de boală amenințătoare de viață ce necesită spitalizare de urgență și temporizeză vaccinarea”, a arătat Prof. Dr. Simona Rednic.

Aceasta a concluzionat că răspunsul imun post-vaccin este mai slab și are durată mai scurtă din cauza tratamentelor imunosupresoare, de aceea doza booster este recomandată, iar asemenea vaccinarea antigripală este recomandată la un interval de minum două săptămâni de COVID.

Seria de întâlniri Ora Pacientului în Sclerodermie este dezvoltat de către platforma BolileRare.ro, produs Oameni şi Companii, proiect susținut de către Boehringer Ingelheim.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.

Activități similare