Ștefan Nanu (MF): Dobânzile sus la care ne împrumutăm sunt rezultatul unor politici bugetare super relaxate

Distribuie

Dobânzile ridicate la care se împrumută statul sunt rezultatul unor politici bugetare super relaxate, a declarat directorul general din Ministerul Finanțelor, Ștefan Nanu, la ‘Forumul investitorilor – 2025: Provocările și oportunitățile anului’, eveniment organizat de Ziarul Bursa.
‘Prețurile la care se împrumută statul român au cu totul alți factori în spate. Deci, partea cu OCDE-ul e un aspect pozitiv. Din păcate, dobânzile sus la care ne împrumutăm sunt rezultatul unor politici bugetare super relaxate. Noi trebuie să venim în linie cu ceea ce ne-am angajat față de Comisia Europeană și trebuie să livrăm. Nu mai e posibil să mergem cu devieri așa cum au fost anii trecuți. Trebuie să stăm pe acest plan de ajustare pe termen mediu, agreat cu Comisia și să-l livrăm. Să-l livrăm pentru o perioadă de timp ca să capitalizăm toate beneficiile acestea. Mediile investiționale sunt pozitive față de România. Noi avem comunicări zilnice. Sunt deja investitori super sofisticați, investitori care sunt foarte demanding, cer foarte mult de la emitenți, care au investiții realizate și investesc în România, numai că au nevoie de stabilitate, vor să vadă stabilitate. Deja a fost prea multă incertitudine pe România, trebuie să ne ducem acum într-o perioadă de stabilitate și de consecvență, să livrăm. Lucrul ăsta ne va menține și ratingurile care sunt extrem de importante. Deci, investment grade, apărarea investment grade-ului trebuie să fie un obiectiv în sine. Fără investment grade, cu tot OCDE-ul, vom avea probleme din perspectiva costurilor de finanțare, din perspectiva accesării a anumitori medii investiționale’, a explicat Ștefan Nanu, director general al Direcției Generale de Trezorerie și Datorie Publică din MF.
Acesta a fost întrebat despre titlurile de stat pe termen scurt și riscul ca acestea să nu mai fie prelungite.
‘Cele mai multe titluri pe termen scurt sunt cele către retail. Deci sunt cele din Tezaur și Fidelis. Ce observăm acolo e nu doar că reinvestesc oamenii, crește expunerea retailului pe stat. Doar să vă dau un număr, la momentul actual, expunerea populației pe stat este undeva la 60 de miliarde de lei. Crește cu 15-16 miliarde de lei pe an. Ceea ce am văzut în primele două luni ale anului, din acest an, e ceva unic, deci practic avem până în momentul de față undeva la vreo 28 de miliarde de lei emise, dintre care pe interbancar am emis vreo 16 și vreo 12 miliarde sunt emise pe retail. T-Bills-urile de pe interbancare sunt deținute în majoritatea de bănci. Băncile la fel, reinvestesc, bilanțurile băncilor crescând, automat prorata și expunerile pe titlurile de stat cel puțin se mențin, dacă nu cresc’, a afirmat Ștefan Nanu.
De asemenea, întrebat dacă statul își permite să păstreze nivelul dobânzilor pe care le oferă celor care investesc în titluri Fidelis și Tezaur, Ștefan Nanu a răspuns că la stabilirea dobânzilor pentru titlurile de stat destinate populației este utilizată curba de randamente a României și că nu există o discriminare între dobânzile oferite băncilor și cele pentru populație. AGERPRES

Activități similare