O poziţie fiscală mai bună pe termen mediu va asigura un rating mai bun, iar un rating mai bun se va reflecta în costuri mai mici imediat, a afirmat Ştefan Nanu, director general Direcţia Generală de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul Finanţelor.
“Dacă am avea o poziţie bugetară mai bună pentru vreo doi – trei ani vom avea alt rating. Cu siguranţă vom avea alt rating. Consolidarea fiscală este, dacă vă uitaţi în rapoartele agenţiilor de rating, primul factor care ţine ratingul jos, deşi culmea, sunt matrici ale agenţiilor de rating care deja dau României alt rating. O poziţie fiscală mai bună pe termen mediu va asigura un rating mai bun, un rating mai bun se duce în costuri mai mici imediat, cu certitudine”, a declarat Ştefan Nanu, la ZF Capital Markets Summit 2024.
El a explicat că este nevoie şi de consecvenţă, menţionând că în cazul României se sancţionează lipsa de consecvenţă de-a lungul anilor.
Întrebat de datoria externă, Ştefan Nanu a afirmat că un nivel mai mare nu este un factor bun pentru rating şi este subliniat ca o vulnerabilitate.
“Dacă ne uităm la indicatorii pe care noi îi avem în strategia de administrare a datoriei, acesta este singurul indicator unde suntem vulnerabili, ponderea datoriei externe în total datorie iar automat şi ponderea investitorilor nerezidenţi este mare. Acum, atât timp cât România are politici şi un cadru macroeconomic care în mod susţinut se compară favorabil cu alte ţări, cererea se va menţine. Dacă vă uitaţi la succesul pe care îl au emitenţii suverani în general în zilele noastre o să vedeţi că există o cerere foarte mare şi asta asigură premisele unei finanţări în condiţii bune a emitenţilor suverani, chiar şi în condiţiile în care au presiuni fiscale. Scopul nostru ar fi să îmbunătăţim ratingurile şi să reducem costurile pe termen mediu”, a declarat Ştefan Nanu.
De asemenea, el a spus că se poate realiza şi o reducere a costurilor pe termen scurt prin reducerea rapidă a ofertei de titluri de stat. AGERPRES