Stere Farmache, Fondul Român de Contragarantare: Programele noastre sunt de o importanță vitală pentru zona IMM-urilor!

Distribuie

Fondul Român de Contragarantare are două produse financiare în sprijinul IMM-urilor: unul care a început să funcționeze anul trecut, în cadrul programului IMM Invest și care se numește IMM Garant, unde instituția garantează în contul și numele statului accesul la finanțare al IMM-urilor din zona construcțiilor, și IMM Innovation, unde garantează accesul la finanțare pentru IMM-urile care trebuie să se situeze în zona cercetării, inovării și digitalizării. Aceste detalii au fost oferite de Stere Farmache, Membru al directoratului Fondului Român de Contragarantare, în cadrul primei ediții a Dezbaterii Profesionale CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării) din acest an. Tema reuniunii digitale a fost: ”2023, noi reguli privind finanțarea companiilor și administrației locale”.

Legătura cu PNRR

”Programele noastre, alături de cele din PNRR, sunt de o importanță vitală pentru zona IMM-urilor! Sunt complementare programelor similare din PNRR și programelor de dezvoltare regională”, a mai explicat Stere Farmache.

Potrivit acestuia, pe lângă programele detaliate mai sus, Fondul mai dezvoltă și altele, tot în parteneriat cu băncile, pentru persoane fizice, pentru studenți și pentru tinere familii, unde funcționează ca un garantor al statului. Aceste programe de finanțare au și o componentă de ajutor de stat, ceea ce înseamnă că toate trebuie să treacă prin filtrul Comisiei Europene. Ajutorul de stat constă în suportarea de către stat a dobânzilor și comisioanelor bancare, precum și dobânda pe o anumită perioadă de timp.

Parametrii importanți pentru antreprenori

Legat de IMM Garant, Farmache a enumerat parametrii care sunt foarte importanți pentru antreprenori: accesul la finanțare este sprijinit de Fondul Român de Contragarantare, ca garantor în contul și numele statului, astfel că se acordă o garanție până la 90% pentru IMM-urile din zona construcțiilor care au ca obiectiv îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi, alinierea la obiectivele de mediu. Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de tot ceea ce înseamnă investiții în cadrul unei societăți de construcții.

Ministerul de Finanțe, supervizor

”Aceste scheme pe care noi le administrăm și aceste garanții le acordăm se încadrează într-o  decizie la nivel european, concepută să sprijine IMM-urile care au fost afectate de agresiunea din Ucraina. Acest program va demara în curând pentru 2023. Tot acest proces este supervizat de Ministerul Finanțelor, care pune la dispoziție aceste fonduri bănești”, a mai explicat membrul directoratului Fondului Român de Contragarantare.

Legat de IMM Innovation, Stere Farmache a spus că acesta funcționează, în general, pe aceeiași parametri, plafonul fiind mai mic, de 750 de milioane de lei, având și o componentă de sprijinire a exporturilor, pentru a face companiile românești mai competitive la export.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

Activități similare