Tiberiu Stoian, CEO Exonia Holding, are peste 25 de ani de experiență antreprenorială în diverse domenii precum ambalaje biodegradabile, IT, turism și imobiliare. Invitat la Top Executives Webinar, pe 13 februarie, Tiberiu a vorbit despre cariera sa și a oferit sfaturi tinerilor aflați la început de drum.
Întâlnirea, moderată de Cătălin Hosu, Managing Owner Comm 360, a abordat diverse teme precum antreprenoriatul, nevoia studiilor de piață și importanța marketingului și promovării.
„Alegerea domeniului este primul pas, absolut esențial pentru succesul în antreprenoriat”
Întrebat care consideră că este cheia succesului în antreprenoriat Tiberiu Stoian consideră că, deși poate exista o componentă nativă în acest domeniu, este și o profesie care se poate învăța și educa. Pentru un antreprenor la început de drum, este important să se documenteze temeinic asupra pieței, să realizeze o analiză a riscurilor și beneficiilor, dar și să aleagă un domeniu unde există cerere reală. Tiberiu consideră și că este esențial să ai suficiente resurse financiare pentru a susține afacerea cel puțin 6-12 luni.
În ce privește studiile de piață, CEO Exonia consideră că acestea nu necesită neapărat un buget mare, având la dispoziție instrumente gratuite sau ieftine precum Social Media pentru a aduna feedback util. Stoian recomandă folosirea platformelor ca Facebook sau LinkedIn pentru a obține răspunsuri și a înțelege nevoile pieței.
„Suntem una dintre puținele companii care comunică des cu reprezentanții mass-media”
Strategia de marketing pe care liderul Exonia o implementează este orientată în primul rând spre grupurile de audiență pe care le vizează. Tiberiu subliniază că este esențial de diferențiat între strategiile pentru produsele orientate către consumator (B2C) și cele adresate altor organizații (B2B). Exonia Holding se promovează prin participarea la târguri internaționale importante și printr-o comunicare constantă cu mass-media pentru a-și promova produsele inovatoare.
Relațiile cu parteneri mari precum McDonald’s s-au dezvoltat și datorită capacității de a oferi soluții rapide și eficiente pentru problemele cu care se confruntă o organizație la un moment dat, dar și ca urmare a unei abordări proactive, anticipând nevoia clienților și oferindu-le opțiuni viabile.
Trendul în domeniul ambalajelor: tranziția către produse ecologice
Trecerea de la ambalaje din plastic la soluții ecologice a presupus o investiție semnificativă pentru Exonia, cu un cost inițial de aproximativ 3 milioane de euro. Compania pe care o conduce a identificat rapid soluții pentru a se adapta acestor schimbări, apelând la fonduri nerambursabile și finanțări.
„În antreprenoriat, greșelile sunt inevitabile”
Aceasta este concluzia lui Tiberiu Stoian. Antreprenorul consideră că este esențială capacitatea de a învăța din greșeli și de a merge mai departe, pentru succesul pe termen lung. „Un sfat pe care îl consider extrem de util este să învățăm din feedback-ul pieței și al clienților. Mulți antreprenori au impresia că ei trebuie să fie „într-un turn de fildeș”, însă feedback-ul „de la firul ierbii” este important și te ajută să afli unde greșești, cum poți îmbunătăți ceea ce faci sau care sunt problemele cu care se confruntă clienții pe care îi targetezi.”, a conchis Tiberiu Stoian.
Întâlnirea Top Executives Webinar face parte dintr-un program de webinare derulat de Oameni și Companii în domeniul antreprenoriatului și care are ca obiective promovarea antreprenorilor români, dar și informarea și educarea noilor generații de lideri. Următoarea ediție îl are ca invitat pe Dan Vătăjelu, CEO Flash Lighting Services, și va avea loc pe 5 martie, iar detalii și formularul de înregistrare pot fi accesate în invitație.