Vlad Boeriu (AmCham România): Creşterea TVA rezolvă probleme pe termen scurt, dar va avea efecte grele pe termen lung

Distribuie

Creşterea cotei TVA este o măsură de urgenţă care rezolvă probleme pe termen scurt, dar cu efecte grele pe termen lung, cum ar fi inflaţie mare şi afectarea întregii populaţii, a atenţionat într-o conferinţă de presă, Vlad Boeriu, membru al Consiliului Director din cadrul Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham).
“Creşterea TVA este o măsură de urgenţă, în sensul în care e o măsură care clar duce la creşterea imediată a veniturilor colectate, pe de o parte, dar aplicarea generalizată sau impactul generalizat pe care îl are denotă o lipsă de direcţie, de analiză, de structură. Părerea mea e că vom vorbi de o creştere a TVA doar în măsura în care nu vom reuşi să aşezăm sistemul fiscal pe nişte baze care să ne ajute economic, măcar pe termen mediu. Nu pot să exclud acest risc, spun doar că ajungem într-un astfel de risc sau într-o astfel de situaţie, dacă nu avem o strategie şi atunci ajung în situaţia în care eu am nevoie urgentă de bani la buget fără să mă gândesc care sunt implicaţiile pe termen mediu sau de fapt, de unde ar trebui să colectez mai mult, din ce sectoare ale economiei, din ce parte a contribuabililor. Atunci, aplic o măsură care ne aduce imediat mulţi bani. Dacă vreţi, tratez un simptom, nu tratez o cauză cu o creştere a cotei de TVA”, a menţionat Boeriu.
Specialistul în taxare şi fiscalitate al AmCham România a apreciat că TVA are capacitatea de a aduce într-un timp foarte scurt bani mulţi la buget, dar nu ajută neapărat la creşterea economică.
“TVA a fost crescută o singură dată în criza precedentă, sensibil. TVA are această capacitate să-ţi aducă foarte repede bani mulţi, dar nu înseamnă că este o măsură care te ajută în vreun fel la creştere economică, la stabilitate, ci doar îţi rezolvi această problemă într-un termen foarte scurt, cu efecte grele pe termen lung. Vorbim iarăşi de o creştere a inflaţiei, afectarea întregii populaţii, indiferent că vorbim de salariaţi, de pensionari sau de alte categorii de persoane”, a spus Vlad Boeriu. AGERPRES

Activități similare