Prof. Univ. Dr. Victor Costan: În chirurgia ortognată sunt foarte importante toate cele trei scopuri: estetic, funcțional și stabilitatea rezultatului

Distribuie

Chirurgia ortognată poate schimba complet viața pacienților, scopul ei fiind acela de a reda anumite funcții care în general sunt ereditare. Dar există și situații care pot conduce la o modificare significativă a raportului între oasele maxilare, astfel încât funcțiile esențiale – mâncat, vorbit, respirat – să nu mai fie realizate în condiții optime. Calitatea vieții este foarte importantă pentru că așa cum știm aspectul, înfățișarea omului este foarte importantă”, a declarat Prof. Univ. Dr. Victor-Vlad Costan, medic primar în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, Șef Departament Chirurgie – Facultatea de Medicina Dentară, Universitatea de Medicina și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, în cadrul webinarului multidisciplinar Ora specialistului – Chirurgie maxilo-facială. Acest webinar, găzduit de platforma EventsMax.ro, a avut ca temă “Indicațiile chirurgiei ortognate”.

“Vorbim despre un tratament complex, la care, în mod ideal, ar trebui să participe un număr destul de mare de specialiști din diverse domenii. Cele trei – scopuri, estetic, funcțional și stabilitatea rezultatului – sunt foarte importante În acest sens trebuie ca patologia să fie înțeleasă corect, pașii care trebuie urmați să fie înțeleși corect, iar noile tehnologii trebuie implementate cu multă atenție și cu mult profesionalism. Pentru a realiza corect aceste intervenții chirurgicale este absolut esențială colaborarea cu alte specialități stomatologice și medicale, mai ales cu medicul ortodont. Orice poziționare, chiar și cu jumătate de milimetru, a unui dintre înainte sau înapoi poate avea consecinții semnificative și în consecință se impune o planificare corectă dar și o urmărire acestei planificări. Noile tehnologii, dorința pacienților de a arăta bine și de a avea condiții bune de viață fac ca vârsta acestor intervenții să se mute încet – încet de la 18-19 ani, care era în obișnuit vârsta clasică pentru o intervenție chirurgicală, către 40-50 de ani”, a explicat invitatul permanent al webinarului Ora specialistului – Chirurgie maxilo-facială.

“Chirurgia ortognată practic este o chirurgie de repoziționare a maxilarului și / sau a mandibului sau doar a unor părți a acestora. Uneori este necesară, alteori nu este necesară repoziționarea ortodontică a dinților. Scopul este să fie îmbunătățite funcțiile dentofaciale în același timp cu estetica facială, în condiții de stabilitate, având drept scop îmbunătățirea vieții. În mod practic, această chirurgie se adresează corectării anomaliilor musculoscheletice dento-osoase și de părți moi la nivelul maxilarilor și a structurilor asociate. În mod practic, ceea ce facem prin chirurgia ortognată este modificarea poziției oaselor de la nivelul viscerocraniului”, a mai menționat în cadrul webinarului Prof. Univ. Dr. Victor Costan.

“Cred că atunci când discutăm de chirurgia ortognată cuvântul primordial este Interdisciplinaritate, pentru că nu putem să rezolvăm problemele pacientului fiecare pe segmentul său, fără să avem o abordare de ansamblu. Să rezolvăm atât partea funcțională, cât și partea de asimetrii faciale, cât și partea de estetic. Mă refer la țesuturi moi, cât și la nivelul dentar din interiorul cavității orale. De aceasta avem nevoie de o colaborare foarte strânsă între mai multe discipline”, a spus, la rândul său, Dr. Bogdan Dragomir – medic primar în Ortodonție, Șef. Lucrări la  UMF „Grigore T. Popa” – Iași, invitatul special al acestui webinar.

“Tratamentul ortodontic poate să intervină în viața pacientului, dacă este necesar, dacă părinții observă vreo problemă la copil, undeva în jurul vârstei de 6-7 ani. Printr-un examen extraoral, medicul poate observa nivelul gravității, ulterior având nevoie de alte examene complementare –  radiologice, intraorare, fotografii de amprentă digitală – toate dând la rândul lor acele informații care ne vor spune dacă avem o deviere sau nu de la normalitate. Ulterior, pentru a avea un diagnostic corect, va fi nevoie de colaborarea medicului orelist, pentru ca acesta să observe nivelul de dezvoltare la nivel scheletal, dacă avem obstrucția nivelul căielor aeriene, dacă avem alte probleme pe teritoriul său. Este nevoie și de ajutorul parodontologului, pentru a vedea exact situația la nivelul țesutului moale și inserția dintelui, dar și de ajutorul proteticianului, care va reface fața ocluzală a entităților dentare”, a explicat Dr. Bogdan Dragomir.

Webinarul multidisciplinar Ora specialistului – Chirurgie maxilo-facială cu tema “Indicațiile chirurgiei ortognate” a fost organizat pe 6 martie în cadrul EventsMax.ro, platforma Oameni și Companii dedicată evenimentelor business și profesionale, cu suportul MedicalManager.ro.

Activități similare